måndag 13 juni 2011

Skakig dag

Idag har Moder Jord skakat om oss igen. Vi är alla ok efter dagens jordskalv (se Geonet). Kl 13.00 inträffade den första lite större med en magnitud på 5,5 enl richter och som verkligen fick hela huset att skaka. 8 minuter senare kom nästa skalv som mätte 4.4 och som nätt och jämt kändes. Jag och Morgan åkte i väg till skolan för att kolla så att allt var ok med barnen. Det var en hel del föräldrar där, men eftersom allt var ok fortsatte undervisningen som vanligt igen och vi åkte hem utan barnen.

Kl 14.20 kom det stora skalvet på 6.0 och vi kunde höra på ljudet innan skakningarna började att den var betydligt större än de andra tidigare under dagen. Den höll på i drygt 30 sekunder och vi riktigt såg hur hela huset rörde sig. 20 minuter senare kom nästa stora skalv 4,9 enl richter och även den kändes ordentligt. Vi åkte ytterligare en gång till skolan, nu för att hämta hem tjejerna. Vi är lyckligt lottade som bor i Rangiora och vad vi har kunnat se har vi inga nya skador på huset. De sprickor som vi haft sedan tidigare jordskalv har blivit lite större, men det är ingen fara med dem. Vi mår bra under omständigheterna och hoppas att vi får sova gott i natt. Skolan är igång som vanligt igen imorgon.

Det är inte lika bra ställt inne i Christchurch eftersom, nu liksom tidigare, ligger staden väldigt nära skalvens epicentrum. Nedan finns ett par länkar till nyheterna här i Nya Zeeland.

http://tvnz.co.nz/
http://www.stuff.co.nz/
http://www.3news.co.nz/
http://tvnz.co.nz/national-news/christchurch-hit-hard-4-16-video-4224476

Det är inte bara skalven som har ställt till med problem för Nya Zeeland idag. Ett askmoln har de senaste dagarna rört sig norrut över landet och satt stopp för en del av flygtrafiken. Det är aska från vulkanen i Chile som hade sitt utbrott den 5 juni som nu nått Nya Zeeland. Askmolnet har varit på drift från Sydamerika österut över Afrika och Australien för att nu nå oss.

http://www.stuff.co.nz/travel/5134457/Chile-volcano-ash-cloud-moves-higher

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar