söndag 5 september 2010

I efterdyningarna

Ett och ett halvt dygn efter jordbävningen så skakas vi fortfarande av en hel del efterskalv. Bara i natt hade vi 18 stycken. Som tur är blir de svagare allt efterhand men de varnar för ett eventuellt stort eftersklav med styrka 6 på richterskalan som kan komma när som helst. Det verkar som om vi i Rangiora klarat oss otroligt bra från skador. I Kaiapoi, bara en mil bort, är det många förstörda hus och oanvändbara gator där avloppsvatten och dricksvatten blandas till en vidrig sörja. Skillnaden mellan Rangiora och Kaiapoi är att Kaiapoi ligger närmare havet och är byggt på väldigt sandig och vattenfylld grund jämfört med Rangiora.

Det var med viss oro jag körde in till jobbet i eftermiddags. Vägarna var ojämnare än vanligt och innehöll en hel del sprickor och på en del ställen hade vägen sjunkit undan. En av påfartsramperna till motorvägen var helt förstörd. Det såg ut som en hel bataljon med stridsvagnar hade lekt krig på den. Huset som min arbetsplats ligger i, hade fått en del skador, spruckna väggar, dörrar som inte stängdes ordentligt och massor av gipsdamm från tak och väggar. Stämningen på jobbet var olustig och avvaktande. Cheferna var där för att kolla om någon behövde hjälp eller vara ledig, de ringde även runt till folk som inte var på jobbet. Jag blir imponerad av hur de hanterar läget, inte bara på mitt jobb utan samhället i allmänhet. Det verkar som om landet har varit väl förberedd för denna situation och de har varken över- eller underreagerat.

Under måndag och tisdag är skolorna stängda, dels för att alla byggnader måste kollas upp ordentligt innan de tas i användning igen, dels för att undvika eventuell smittspridning som kan orsakas av förorenat vatten. Just nu håller Sofia på att koka vatten så vi ska kunna ha till att borsta tänderna i, koka kaffe och allt annat livsnödvändigt.

På SVT sa de att det rådde utegångförbud i Christchurch pga plundring, detta är helt fel. Det har inte skett någon plundring alls utan innerstaden är avspärrad mellan 1900 och 0700 pga rasrisk i samband med eftersklav och det hårda vädret som väntas över natten. Det är helt otroligt att ingen har dött på grund av jordbävningen, ingen.

1 kommentar:

  1. Skönt att ni klarat er så bra, hoppas nu inte att det stora efterskalvet blir så stort som väntat...Sköt om Många stora kramar från fam Haag

    SvaraRadera