lördag 4 september 2010

Nattens jordbävning

Vi mår bra men är lite omskakade efter att kl 04.35 vakna av att det dånade och skakade enormt i hela huset. Det lät som ett godståg kom körandes rakt genom sovrummet. Svårt att uppskatta hur länge det varade, men det kändes väldig länge och innan alla hade kommit ur sängarna och vi flytt ut i köket. Första tanken var att sätta oss i säkerhet under köksbordet vilket definitivt kommer att bestå efter en jordbävning. Nattens jordbävning mätte 7,1 på Richterskalan med epicentrum ca 5 mil från oss. När det väl lugnade sig återvände vi till sovrummet för att tränga ihop oss i vår säng och försöka somna om. Det var svårt, och det fortsatte med efterskalven. Vi har under morgonen och förmiddagen haft ca 15 efterskalv med de kraftigaste upp till 5,3 på richterskalan. De skador som vi upptäckt är att det blivit en spricka i putsen på bottenplattan till huset och ett vinglas som åkte i golvet. HV71-muggen ramlade också omkull, men den höll.

Värre är det inne i centrala Christchurch och väster om stan. Centrala Christchurch är avspärrat och man förbereder för evakuering. Flygplatsen är stängd men kommer förmodligen att öppnas senare idag. Även Kaiapoi är drabbad. Fasader har rasat, det finns sprickor i vägar och vattenledningar har brustit. Tur i oturen att det hände nattetid då det inte var så många ute på gatorna.

Vi har varit i kontakt med familjen Andersson-Svanbrink och familjen Danielsson under förmiddagen. Alla mår bra under omständigeterna och likaså våra övriga vänner.

Fler bilder och information på Stuff.co.nz

3 kommentarer:

  1. Såg bilder från centrala Christchurch på morgonen svensk tid. Skönt att ni mår bra allihopa!! /Micke D m. fam.

    SvaraRadera
  2. Såg på TV vilken förstörelse det var i stan ,
    skönt att allt är väl med er.
    Pappa Rolf o MB

    SvaraRadera
  3. Vilken ENORM TUR att HV71-mugen höll..... och att ni mår bra :-)
    Linus hörde om skalvet på radion tidigare idag så det är skönt att läsa att alla mår bra.
    kram Åsa/ÅJ

    SvaraRadera