torsdag 9 september 2010

I spåren efter jordbävningen

I Rangiora har det varit lugnt det senaste dygnet, vi har inte märkt av de efterskalv som fortsätter terrorisera Christchurch. Efterskalven är i alla fall betydligt färre till antalet än de första dagarna efter det stora skalvet i lördagsmorse. Nyfikenheten tog idag över och vi åkte in till stan för att med egna ögon beskåda tragedin. Röjningsarbetet har framskridit fort och det är svårt att kunna tänka sig att en jordbävning på 7,1 härjade för mindre än en vecka sedan. Men det är klart, det är inte överallt som folk är lika lyckligt lottade. Stora högar med silt och på andra ställen tegel, skvallrar om vad som skett och rivningsarbetet av utdömda hus pågår för fullt.

I jämförelse med det stora skalvet i Skåne 2008 som mätte 4,2 så är det vi hade 32000 gånger starkare och med 1000 gånger mer jordrörelse. Fortfarande otroligt att ingen dog i denna tragedi. Här är en länk som visar alla jordskalv den senaste veckan.

Motorvägspåfarten blir som ny

Villan hade tidigare 3 skorstenar och en fin tegelmur.

Att denna byggnad fortfarande står kvar är obegripligt. Den lutade/putade mycket redan innan jordbävningen.

Tiden står stilla

Vi tog en liten promenad genom Botaniska trädgården och där möttes vi av en gräsand som kom springande mot oss, jagande 7 små gullefjun. Kan inte var lätt att hålla ordning på dem alla när de springer åt var sitt håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar