lördag 9 oktober 2010

Catlins coast


Första stoppet vi gjorde efter att vi lämnade Invercargill på torsdagsmorgonen var vid Waipapa Point. Vi hoppades få se både sälar och sjölejon samt pingviner. Vi lyckades i alla fall se ett magnifikt sjölejon. Pingviner har varit helt osynliga för oss under denna resa, trots att vi haft goda förhoppningar att kunna få se dem på många olika ställen runt kusten.



Nästa stopp längs Catlins kust blev vid Slope Point som är Nya Zeelands svar på Smygehuk, alltså den sydligaste punkten. Det är dock inte lika kommersiellt som i Sverige. Udden ligger nämligen i, ja just det, i en fårhage.





Vattenfall finns det även här och det är något som fascinerar hela familjen. Ett av de finaste på hela resan var McLenns. Det var en promenad på ca 30 min fram till fallet och den gick genom en tät regnskog och med en välgjord gångväg, så ingen risk att hamna fel. Det har varit många olika sorters skogar och terräng som vi stött på under den gångna veckan, men den här skogen var nog den vackraste jag stött på hittills.

Nya Zeeland mest fotograferade vattenfall, Purakaunui Falls, har hamnat även i vårt fotoalbum. Mitt i skogen finns detta och vi var inte ensamma om att hitta hit. Turisterna kom och gick i en strid ström. Men vad gör det när man har ögonen på denna vackra natur.

Enligt vår GPS tar resan mellan Invercargill och Dunedin ca 3 tim och 20 min. Eftersom det finns så mycket att se på vägen var vi i Dunedin hela 9 timmar efter det att vi lämnade Invercargill. Som jag tidigare skrivit, Catlinskust har mycket att visa upp. Fredag morgon och vi åkte till en av Dunedins höjdpunkter. De kan stolt visa upp Världens Brantaste Gata - Baldwin Street. Lutningen är 1:2,86 vilket är detsamma som 35%. Jämför detta med sk Göteborgsbacken i Jönköping som har en lutning på 6%. Vi körde naturligtvis uppför och jag var glad att det inte var jag som satt bakom ratten och att det var Morgan som gjorde det. Vill man, går det att skaffa ett certifikat på att man har tagit sig upp för backen och överlevt.

Efter den hissnande upplevelsen tog vi en rundtur på Speights bryggeri och fick även provsmaka hela deras sortiment av öl och läsk. Det var gott även om kl var 11 på förmiddagen.

För att allas smaklökar skulle få uppleva något gott tog vi direkt efteråt en rundtur på Chokladfabriken. Tjejerna uppskattade detta mest av allt på hela resan, så det blev i alla fall en bra avslutning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar