måndag 31 januari 2011

Tasman Bay del 2

Vi är redo att gå ner i Ngarua Cave

Andra dagen vid Tasman Bay bar det av till Ngarua Caves. Anders hade läst om grottan och ville gärna dit. Dagarna innan vi åkte iväg pratade även Mattias om grottan och berättade att de hade varit i den när de var här på sin semester. Detta kunde vi ju inte missa. Varje heltimma startade en guidad tur genom grottan. Det fanns otaliga stalaktiter och stalagmiter av varierande storlekar. Hela turen tog 45 minuter och det var skönt att komma upp i värmen igen för grottan höll en jämn temperatur på 11 grader.


Ben av Moa-fåglar som ramlat ner i sjunkhål.

Morgan med ett skenben från en Moa

Efter ett lunchstopp i Takaka åkte vi vidare till Waikoropupu Springs för att titta på en av världens renaste och klaraste källa. Vattnet är en helig plats för Maorierna och för att det inte ska förorenas får ingen röra vattnet varken i källan eller de vattendrag som finns runt omkring. Vattnet är så klart att man med lätthet kan se bottnen trots att det är flera meter djupt. Man har gjort en mätning som visar att det går att se hela 63 meter horisontellt under vattnet. Källan producerar ca 14000 liter vatten per sekund och det kommer upp ur marken så att det ser ut som om vattnet kokar.



Pupu Springs

En liten rackare som hade miljoner kompisar med sig till Pupu Springs.
De låter väldigt mycket och högt.


På vägen hem från grottor och vattenkällor tog vi vägen förbi Pohara för att ta oss ett dopp och svalka av oss lite. Vattnet i havet var betydligt varmare än vid Pupu Springs och det var nog tur. Det var dock inte full så roligt att hitta en död haj på stranden, trots att det bara var en liten en. Fortsättning följer.....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar