onsdag 9 september 2009

Ohakea Air Force Base

I dag har jag varit i tornet på flygbasen Ohakea. Här sker all utbildning av piloterna i flygvapnet. Flygplanet de använder är en inhemsk flygmaskin, CT4. Piloterna blev mäkta imponerade över de svenska piloterna som börjar flyga jet-flygplan direkt.

De "stridsflygplan" som finns här flygs det väldigt lite med, de står mest och samlar damm. De har inga riktiga stridsflygplan, typ Jas 39 Gripen, utan bara dessa italienska Aeromacchis som endast flygs med för att hålla fukten borta från flygplanen.

Det finns dock flygplan här som inte finns i det svenska flygplanet. Ett exempel är denna Tiger Moth!


De har även två typer av helikoptrar, den ena är välkänd från Vietnam-kriget Bell UH-1 och den känns modern jämfört med den andra typen. Sioux är den andra och den var med redan i Korea-kriget på 1950-talet, ni känner säkert igen den från vinjetten till tv-serien Mash.


Tillräckligt med "flygporr" för denna gången. Jag bjuder även på en bild tagen från tornet på Ohakea flygbas. Bilden visar vulkanen Ruapehu som fortfarande är aktiv men väldigt stillsam för tillfället, det är en av världens mest aktiva vulkaner enligt Wikipedia. Ruapehu är 2800 meter hög vilket gör den 700 meter högre än Kebnekaise. Avståndet från Ohakea till Ruapehu är 100 km!!!

1 kommentar: